Hypotheek Idee Groningen
Hypotheek Idee Assen

Courtage O.B.V. percentage verkoopprijs versus vast tarief



Courtage O.B.V. percentage verkoopprijs versus vast tarief
05 jan. 2022·
Leestijd:

Aan het inschakelen van een makelaar zitten altijd kosten verbonden. Het is verstandig je hierover te laten informeren, want het gaat niet over een klein bedrag. Als je kiest voor een makelaar, dan staan daar makelaarskosten tegenover, ook wel courtage genoemd. Vaak wordt de courtage bepaald op basis van een percentage van de koopsom, maar een vast bedrag afspreken mag ook. Makelaars werken met een vast tarief of courtage op basis van een percentage. Wat zijn de grootste verschillen en wat is voordeliger?

Het vaste tarief

Er zijn makelaarskantoren die werken met een vast tarief. Dit betekent dat vooraf afgesproken wordt wat je betaalt voor de verkoop van je huis. Dit bedrag staat vast, het is niet afhankelijk van de uiteindelijke verkoopprijs en zal dus niet meer veranderen.
Het voordeel van een vast tarief is dat je altijd weet hoeveel je moet betalen. Je hoeft niet bang te zijn voor onverwachte veranderingen aan het eind van de rit. Toch kan dit voordeel ook een nadeel met zich meebrengen. Stel dat jouw woning voor een tegenvallend bedrag wordt verkocht, dan zal je nog steeds het vooraf afgesproken bedrag moeten betalen. Het kan in dat geval zo zijn dat je meer betaalt voor de verkoop in vergelijking met een courtage o.b.v. een percentage van de verkoopprijs. In dat geval was jouw uiteindelijke verkooptarief mogelijk lager uitgevallen dan jouw vooraf afgesproken vaste tarief. Voor een woning in het hogere segment, kan een vast tarief bijvoorbeeld heel interessant zijn t.o.v. een courtage gebaseerd op een percentage van de verkoopprijs.

Aandachtspunten

Bij een vast tarief is het verstandig om op te letten welke diensten allemaal vallen onder het afgesproken tarief. Niet elke makelaar biedt namelijk alle diensten aan binnen het vaste tarief, waardoor er na het zetten van je handtekening soms nog een vervelende verrassing op je staat te wachten. Denk hierbij aan opstartkosten, maar ook promotiekosten, zoals bijvoorbeeld de fotografie van je huis of de kosten voor funda. Vraag dus vooraf heel goed aan je makelaar of er buiten het vaste tarief nog kosten bij komen. Vraag ook wanneer je deze kosten kunt verwachten. Opstart- en promotiekosten betaal je namelijk bij veel makelaars vooraf. Neem dit punt daarom zeker mee in je onderhandelingen.

Courtage o.b.v. percentage van de verkoopprijs

De meeste makelaars baseren hun courtage op een percentage van het verkoopbedrag van de woning. Hoe hoger de verkoopprijs van jouw woning wordt, hoe meer jij aan de makelaar betaalt, en andersom. Bij deze tariefstelling weet je dus vooraf niet waar je aan toe bent. Een groot voordeel kan zitten in de hoogte van de opbrengst van de woning. De makelaar heeft namelijk zelf ook voordeel bij een hoge opbrengst, want hoe beter de makelaar presteert, hoe meer hij betaald krijgt. Ook als jouw woning in een lagere prijsklasse valt, kan een percentage voordeliger uitpakken dan een vast tarief.
Bij courtage o.b.v. een percentage van de verkoopprijs worden de kosten van opstarten en promotie vaak apart berekend. Die komen dus bovenop het percentage van de opbrengst. Gemiddeld is dit rond de € 600 euro inclusief btw. Vraag dus hoe dan ook aan je makelaar of er nog bijkomende kosten zijn én op welk moment je deze moet betalen. Een makelaar kan bijvoorbeeld vanwege een laag tarief in gesprek komen met jou, maar als daar nog allerlei kosten bij blijken te komen, was die andere makelaar die wel alle kosten transparant benoemd had wellicht toch goedkoper.

Wanneer kies je voor een vast tarief en wanneer voor een percentage van de koopsom?

Dat is uiteraard een persoonlijke keuze. Wanneer jij vooraf wilt weten waar je aan toe bent, kun je het beste kiezen voor een makelaar met een vast tarief. Als jij het fijn vindt om te betalen naar de prestaties van de makelaar, dan is courtage misschien meer geschikt voor jou.

Bijkomende kosten?

In beide gevallen doe je er verstandig aan om expliciet navraag te doen over bijkomende kosten. Dan word je niet verrast door extra kosten en kun je ook eerlijk de vergelijking maken tussen verschillende makelaars en hun tarieven. Ook de mogelijke opbrengst van je huis kan leidend zijn in je keuze. Bij een woning in het lagere segment, kan een vast tarief niet altijd uit. Valt jouw woning juist in het hogere segment, dan loont het zeker de moeite om voor een vast tarief te gaan. De kosten o.b.v. een percentage kunnen - als je niet van te voren een berekening maakt - hoger uitvallen dan je wellicht vooraf had gedacht.

Andere interessante nieuwsartikelen

Bedrag in depot bij notaris

Een bedrag in depot bij de notaris is een bedrag dat gestort wordt op de kwaliteitsrekening van de notaris. Een kwaliteitsrekening is een aparte rekening van een notaris waar geld van cliënten op staat. Maar hoe werkt zo’n bedrag in depot houden bij de notaris? En wanneer kan je hiervoor kiezen? Het wordt in deze blog allemaal uitgelegd.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Deze verkooptrucs werken beter dan een warme appeltaart

De geur van gebakken appeltaart die nét uit de oven komt, de verse bloemen bij de entree.. Wie kent ze niet? De welbekende trucs om de koper meteen een gevoel van thuiskomen te geven. Door gebruik te maken van dit soort trucs maakt de potentiële koper zich een voorstelling hoe het zou zijn om daadwerkelijk in het huis te wonen. Ben jij op zoek naar wat betere verkooptrucs? We vertellen je graag meer over het verkoopklaar maken van je woning.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Hypotheek Idee Winschoten
Oldambtplein 7
9671 PP Winschoten

Hypotheek Idee Groningen
Nieuwe Markt 15
9712 KN Groningen

Hypotheek Idee Assen
Jan Fabriciusstraat 7
9401BC Assen

Back to top

Direct naar mijn online dossier

Online dossier