Hypotheek Idee Groningen
Hypotheek Idee Assen

Jouw hypotheekadviseur

Heb je een nieuwe hypotheek nodig of ben je je aan het oriënteren op een nieuwe hypotheek? Je hebt de woning van je dromen gezien of je wilt graag geld bijlenen binnen de overwaarde op je huidige woning. Het kan ook zijn dat je een herschikking wilt van verschillende leningen en/of hypotheken of dat je wilt oversluiten in verband met een lage rentestand. Je begrijpt al dat er verschillende redenen kunnen zijn om een hypotheekadviesgesprek aan te vragen. Wat de reden ook is, bij Hypotheek Idee helpen we je graag met het vinden van een geschikte hypotheek die voldoet aan jouw wensen en eisen.

Gratis hypotheekadviesgesprek

Wil je de mogelijkheden bekijken wat betreft jouw ideale hypotheek? Neem dan contact op met één van onze adviseurs voor een vrijblijvend en gratis adviesgesprek. De hypotheekadviseur legt je alles uit over de hypotheek berekening en de regels en wetten. Kortom; wij bieden je een heldere kijk op hypotheken en alles wat er bij komt kijken.

Gratis hypotheekadviesgesprek aanvragen

Op kantoor of bij jou thuis, wat jij wilt!

Onafhankelijk hypotheekadvies

Bij het hypotheekadvies van Hypotheek Idee krijg je een berekening van de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Ook adviseren wij je over de gewenste maximale maandlasten. Bij Hypotheek Idee kun je ervan uitgaan dat je een heldere uitleg krijgt over de verschillende hypotheekvormen.

  Wat kun je van ons hypotheekadvies verwachten?

  • Berekening van je hypotheekrenteaftrek
  • Samenstelling van je risicoprofiel
  • Selectie van de best passende hypotheken
  • Selectie van aanbieders met de laagste rente
  • Inventarisatie van kans op Nationale Hypotheekgarantie of starterslening
  • Deskundig advies over afdekken van risico's rond je hypotheek, zoals arbeidsongeschiktheid en overlijden
  • Volledige begeleiding van het gehele proces; van offerte tot aanvraag

  Adviesgesprek Hypotheek Idee

  Plan een afspraak

  Hypotheekcheck

  Er bestaan in Nederland verschillende hypotheekvormen. Voor welke vorm je in aanmerking komt hangt vooral af van de vraag of je je eerste hypotheek afsluit of al een hypotheek hebt en je binnenkort gaat verhuizen.

  Annuïteitenhypotheek

  Bij een annuïteitenhypotheek blijft het maandbedrag gelijk. Het maandbedrag bestaat uit een samenstelling van rente en aflossing. Zolang de rente gelijk blijft, blijft ook de bruto maandlast gelijk. Per maand verandert echter wel de samenstelling rente en aflossing. Elke volgende maand wordt er iets minder rente betaald en wordt dit aangevuld met iets meer aflossing zodat het totale maandbedrag gelijk blijft.

  Hypotheekrente (mits de hypotheek gebruikt is voor de eigen woning) is fiscaal aftrekbaar. Aflossing is niet fiscaal aftrekbaar. Omdat er gedurende de looptijd van een annuïteitenhypotheek steeds minder rente en steeds meer aflossing wordt betaald, zal dus de belastingteruggave steeds kleiner worden. Zolang de rente gelijk blijft zal dus het bruto maandbedrag gelijk blijven, maar het netto maandbedrag zal elke maand iets toenemen omdat de belastingteruggave elke maand iets kleiner wordt.

  De annuïteitenhypotheek is vooral geschikt voor starters en mensen die in de toekomst een groei in inkomsten verwachten. Dit omdat de aanvangslasten relatief laag zijn omdat er in het begin nog sprake is van een hoge teruggave van de hypotheekrente. Tevens is de annuïteitenhypotheek (vooral voor starters) nog één van de enige hypotheekvormen die fiscaal zijn toegestaan.
  Annuïteit = aflossing + rente over de restschuld. Annuïteit blijft tijdens de looptijd gelijk.
  Vuistregel is dat op ongeveer de helft van de looptijd één derde van de lening is afgelost. Op twee derde van de looptijd is ongeveer de helft van de looptijd afgelost. Daarna gaat de aflossing heel snel.

  Gratis hypotheekadvies aanvragen

  Voor- en nadelen Annuïteitenhypotheek

  Voordeel
  • In het begin van de looptijd lage maandlasten.
  Nadelen
  • Hogere maandlasten aan het eind van de looptijd.
  • De totale hypotheeklasten over de hele hypotheekperiode zijn hoger dan bij een lineaire hypotheek.

  Lineaire hypotheek

  Bij de lineaire hypotheek wordt er elke maand een vast bedrag afgelost. Per maand wordt vervolgens rente berekend over het nog openstaande hypotheekbedrag. Het bedrag dat wordt afgelost elke maand is afhankelijk van de hoogte van de hypotheek.

  Voorbeeld:
  Stel je sluit een lineaire hypotheek van €100.000,- af. De hypotheek moet worden afgelost in 30 jaar (360 maanden). De maandelijkse aflossing is als volgt te berekenen: €100.000 / 360 = €277,78 aflossing per maand. Per maand moet er ook rente betaald worden over de nog openstaande hypotheekschuld. In maand 1 bedraagt de rente (bij een rentepercentage van 5%) €100.000,- x 0,05 / 12 maanden = €416,67 rente.

  Aan het eind van de looptijd, bijvoorbeeld in maand 350, is er al 350 x €277,78 = €97.223,- afgelost. Er hoeft dus nog maar over €2.777,- rente betaald te worden. €2.777,- x 0,05 / 12 maanden = €11,57 rente. De totale maandlast in maand 350 bedraagt dus €277,78 aflossing + €11,57 rente = €289,35.

  Zowel de hypotheekschuld als de maandlast wordt dus elke maand een stukje lager. Dit maakt de lineaire hypotheek vooral geschikt voor mensen die in de toekomst een daling van het inkomen verwachten. Nu is het nog mogelijk de hoge beginlasten van de lineaire hypotheek te dragen en op termijn worden de lasten lager. Ook is het zo dat er elke maand minder rente wordt betaald dus ook de rente teruggave elke maand iets kleiner wordt. Naast de annuïteitenhypotheek is de lineaire hypotheek de enige vorm waarbij starters in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek.

  Gratis hypotheekadvies aanvragen

  Lineaire hypotheek

  Voordelen
  • Vaste aflossing
  • Dalende maandbetaling
  Nadelen
  • Hoge aanvangslasten
  • Afnemend fiscaal voordeel

  Aflossingsvrije hypotheek

  Bij een aflossingsvrije hypotheek wordt tijdens de looptijd niets afgelost. Er wordt alleen maar rente betaald. Bij deze hypotheekvorm is het dus niet verplicht om tijdens de looptijd aflossingen te doen of vermogen op te bouwen in een polis.

  Het is wel mogelijk om vrijwillig aflossingen te doen op deze hypotheekvorm. Meestal is het toegestaan om bijvoorbeeld 10% van de oorspronkelijke hypotheeksom per kalenderjaar af te lossen. Hoeveel procent boetevrij mag worden afgelost verschilt per bank. Op het moment dat er meer dan het toegestane boetevrije percentage in een kalenderjaar wordt afgelost zal de bank een boeterente in rekening brengen.

  De maandlasten voor een aflossingsvrije hypotheek bestaan dus alleen uit rente. Een gevaar hiervan is dat woningeigenaren helemaal niets aflossen gedurende de looptijd en er een restschuld zal optreden bij verkoop van de woning. Daarom is een aflossingsvrije hypotheek alleen nog maar toegestaan voor mensen die voor 2013 al een aflossingsvrije hypotheek hadden. Zo wil de overheid ook voorkomen dat mensen onbeperkt van de hypotheekrenteaftrek genieten.

  Een aflossingsvrije hypotheek kan vooral interessant zijn voor mensen in of nabij hun pensionering. Indien er genoeg overwaarde aanwezig is en deze mensen reeds een aflossingsvrije hypotheek van voor 2013 hebben, kan ervoor worden gekozen deze constructie te handhaven gezien het inkomen bij pensionering vaak afneemt. Op deze manier heeft deze groep de goedkoopste woonlasten.

  Gratis hypotheekadvies aanvragen

  Aflossingsvrije hypotheek

  Voordelen
  • Maandelijks alleen rente betalen
  • Maandelijks aflossen niet verplicht
  Nadelen
  • Als je niet aflost, blijft de schuld even hoog
  • Aflossen is eigen verantwoordelijkheid als de hypotheek eindigt

  Neem contact op met onze hypotheekadviseur

  Onze adviseur helpt je graag bij het vinden van een passende hypotheek

  Hypotheek Idee Winschoten
  Oldambtplein 7
  9671 PP Winschoten

  Hypotheek Idee Groningen
  Nieuwe Markt 15
  9712 KN Groningen

  Hypotheek Idee Assen
  Jan Fabriciusstraat 7
  9401BC Assen

  Back to top

  Direct naar mijn online dossier

  Online dossier