Ben jij op zoek naar een hypotheek in Groningen? Hypotheek Idee begrijpt als geen ander dat een beetje hulp niet ongewenst is. Er bestaan in Nederland verschillende hypotheekvormen. Voor welke vorm je in aanmerking komt hangt vooral af van de vraag of je je eerste hypotheek afsluit of al een hypotheek hebt en je binnenkort gaat verhuizen. Dit soort zaken worden allemaal besproken tijdens een hypotheekadviesgesprek.
Lees hier meer over de verschillende hypotheken:
Bij een annuïteitenhypotheek blijft het maandbedrag gelijk. Het maandbedrag bestaat uit een samenstelling van rente en aflossing. Zolang de rente gelijk blijft, blijft ook de bruto maandlast gelijk. Per maand verandert echter wel de samenstelling rente en aflossing. Elke volgende maand wordt er iets minder rente betaald en wordt dit aangevuld met iets meer aflossing zodat het totale maandbedrag gelijk blijft.
De annuïteitenhypotheek is vooral geschikt voor starters en mensen die in de toekomst een groei in inkomsten verwachten. Dit omdat de aanvangslasten relatief laag zijn omdat er in het begin nog sprake is van een hoge teruggave van de hypotheekrente. Tevens is de annuïteitenhypotheek (vooral voor starters) nog één van de enige hypotheekvormen die fiscaal zijn toegestaan.
Bij de lineaire hypotheek wordt er elke maand een vast bedrag afgelost. Per maand wordt vervolgens rente berekend over het nog openstaande hypotheekbedrag. Het bedrag dat wordt afgelost elke maand is afhankelijk van de hoogte van de hypotheek.
Zowel de hypotheekschuld als de maandlast wordt dus elke maand een stukje lager. Dit maakt de lineaire hypotheek vooral geschikt voor mensen die in de toekomst een daling van het inkomen verwachten. Nu is het nog mogelijk de hoge beginlasten van de lineaire hypotheek te dragen en op termijn worden de lasten lager. Ook is het zo dat er elke maand minder rente wordt betaald dus ook de rente teruggave elke maand iets kleiner wordt. Naast de annuïteitenhypotheek is de lineaire hypotheek de enige vorm waarbij starters in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek.
Bij een aflossingsvrije hypotheek wordt tijdens de looptijd niets afgelost. Er wordt alleen maar rente betaald. Bij deze hypotheekvorm is het dus niet verplicht om tijdens de looptijd aflossingen te doen of vermogen op te bouwen in een polis.
Het is wel mogelijk om vrijwillig aflossingen te doen op deze hypotheekvorm. Meestal is het toegestaan om bijvoorbeeld 10% van de oorspronkelijke hypotheeksom per kalenderjaar af te lossen. Hoeveel procent boetevrij mag worden afgelost verschilt per bank. Op het moment dat er meer dan het toegestane boetevrije percentage in een kalenderjaar wordt afgelost, zal de bank een boeterente in rekening brengen.
Een aflossingsvrije hypotheek kan vooral interessant zijn voor mensen in of nabij hun pensionering. Indien er genoeg overwaarde aanwezig is en deze mensen reeds een aflossingsvrije hypotheek van voor 2013 hebben, kan ervoor worden gekozen deze constructie te handhaven gezien het inkomen bij een pensionering vaak afneemt. Op deze manier heeft deze groep de goedkoopste woonlasten.
Hypotheek Idee Winschoten
Oldambtplein 7
9671 PP Winschoten
Hypotheek Idee Groningen
Nieuwe Markt 15
9712 KN Groningen
Hypotheek Idee Assen
Jan Fabriciusstraat 7
9401BC Assen