Hypotheek Idee Groningen
Hypotheek Idee Assen

Tweede huis kopen, waar moet ik op letten?Tweede huis kopen, waar moet ik op letten?
26 sep. 2023·
Leestijd:

Van plan om een tweede huis te kopen? Bijvoorbeeld een vakantiehuis of een huis voor de kinderen? Niet verkeerd! Let er wel op dat er een aantal dingen bij komen kijken. Na het lezen van de blog, ben je helemaal op de hoogte!

Hypotheek tweede huis
Een hypotheek voor je tweede huis werkt anders dan een hypotheek voor je eerste huis. Het is onder bepaalde voorwaarden mogelijk om een hypotheek te krijgen op een tweede woning. Deze voorwaarden verschillen per bank, maar de meest voorkomende voorwaarden zijn als volgt:

  • Je mag niet permanent in de tweede woning wonen.
  • De tweede woning moet vast staan en op een fundering zijn gebouwd.
  • Je mag maximaal 70% tot 80% van de woningwaarde financieren met de hypotheek.

Bij een hypotheek op een tweede huis mag je de hypotheekrente niet aftrekken van de belasting.

Tweede huis kopen met overwaarde
Heb je een overwaarde op je huidige woning? Dan kan je jouw tweede huis hier gedeeltelijk of zelfs volledig mee financieren. Je verhoogt dan de hypotheek op je huidige woning met het bedrag van de overwaarde. Dit geld kun je vervolgens uitgeven aan je tweede huis.

Als je dit doet, moet je er wel op letten dat de hypotheekverstrekker gaat controleren of je de nieuwe maandlasten wel kunt betalen.

Jouw tweede huis verhuren
Je kan ook een tweede huis kopen om te verhuren. Ook dan is er een mogelijkheid voor een hypotheek, dit wordt ook wel de verhuurhypotheek genoemd. Een verhuurhypotheek is een hypotheek voor een beleggingsobject. Aan deze hypotheek gelden wel voorwaarden, maar deze verschillen per hypotheekverstrekker. Vaak mag je tot maximaal 70% van de marktwaarde financieren.

Tweede huis in het buitenland
Een huis in Spanje, heerlijk! Veel mensen zouden het wel willen, gokken wij. Toch zitten er een aantal haken en ogen aan het kopen van een huis in het buitenland. Er zijn namelijk maar weinig banken in Nederland die een hypotheek verstrekken in het buitenland omdat hier grotere risico’s aanzitten voor de banken. Ze hebben immers minder zicht op de woningen. Doe dus goed onderzoek naar of er een bank in Nederland is die een hypotheek kan verstrekken, of kijk eens naar de banken in het land van aankoop.

Het is dus mogelijk om een hypotheek te krijgen op een tweede woning. Kijk wel goed in welke situatie jij zit. Het verschilt namelijk of je een huis koopt in Nederland, het buitenland, voor eigen gebruik of voor de verhuur.

Andere interessante nieuwsartikelen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

26 mrt. 2024 Meer lezen

Deze verkooptrucs werken beter dan een warme appeltaart

De geur van gebakken appeltaart die nét uit de oven komt, de verse bloemen bij de entree.. Wie kent ze niet? De welbekende trucs om de koper meteen een gevoel van thuiskomen te geven. Door gebruik te maken van dit soort trucs maakt de potentiële koper zich een voorstelling hoe het zou zijn om daadwerkelijk in het huis te wonen. Ben jij op zoek naar wat betere verkooptrucs? We vertellen je graag meer over het verkoopklaar maken van je woning.

22 mrt. 2024 Meer lezen

Bedrag in depot bij notaris

Een bedrag in depot bij de notaris is een bedrag dat gestort wordt op de kwaliteitsrekening van de notaris. Een kwaliteitsrekening is een aparte rekening van een notaris waar geld van cliënten op staat. Maar hoe werkt zo’n bedrag in depot houden bij de notaris? En wanneer kan je hiervoor kiezen? Het wordt in deze blog allemaal uitgelegd.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Hypotheek Idee Winschoten
Oldambtplein 7
9671 PP Winschoten

Hypotheek Idee Groningen
Nieuwe Markt 15
9712 KN Groningen

Hypotheek Idee Assen
Jan Fabriciusstraat 7
9401BC Assen

Back to top

Direct naar mijn online dossier

Online dossier