Hypotheek Idee Groningen
Hypotheek Idee Assen

Is een gedegen hypotheekadvies echt zo belangrijk?Is een gedegen hypotheekadvies echt zo belangrijk?
11 jan. 2023·
Leestijd:

Kom je net kijken op de huizenmarkt? Dan kan het best zo zijn dat het aanvragen van een hypotheek een groot raadsel voor je is. Welke hypotheek is de beste? Hoeveel geld mag ik lenen? Is het belangrijk om direct professioneel advies in te winnen of kun je het net zo goed zelf doen? In onze blog lees je het antwoord!

Wat is een hypotheek?

Een hypotheek is eigenlijk gewoon een lening. Deze lening gebruik je om een huis mee te kopen. Je leent geld van de bank waarmee je de woning kunt aankopen.

Hypotheekvormen

Omdat een hypotheek een lening is, moet je deze lening ook weer aflossen. Dit kan op verschillende manieren, er zijn verschillende hypotheekvormen. Hieronder een overzicht van de verschillende vormen:

  • Annuïteitenhypotheek: Bij deze hypotheekvorm betaal je maandelijks een vast brutobedrag. Dit bedrag bestaat uit de rente en de aflossing op je hypotheek. Je betaalt elke maand een deel van de hypotheek terug, waardoor jouw hypotheekschuld uiteindelijk steeds minder wordt. In de eerste jaren betaal je weinig aflossing en veel rente, in de laatste jaren is dit juist omgedraaid. Hierdoor zal je altijd hetzelfde bedrag betalen, alleen bestaat dit bedrag eerst grotendeels uit rente en later grotendeels uit aflossing.
  • Lineaire hypotheek: Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand dezelfde aflossingskosten. Dit wordt dus niet meer naarmate je minder rente betaalt zoals bij de annuïteitenhypotheek. Dit zorgt ervoor dat je de eerste jaren meer betaalt, omdat je dan meer rente betaalt. Hoe meer hypotheekschuld je hebt afgelost, hoe minder rente je betaalt, waardoor je dus omlaag zult gaan in de totale kosten.

Welke hypotheekvorm past bij mij?

Welke hypotheekvorm het beste bij jou past, hangt af van jouw eigen situatie. Wil je jouw maandlasten gelijk houden? Kies dan voor een annuïteitenhypotheek. Heb je liever dat je elke maand minder gaat betalen, kies dan voor een lineaire hypotheek.

Iedereen heeft eigen wensen en voorkeuren wat betreft het afsluiten van een hypotheek. Ook is het belangrijk dat je zeker weet dat je de hypotheek kan aflossen na een bepaalde periode. Om hier zeker van te zijn kan je het beste met een hypotheekadviseur gaan praten. Deze mensen hebben hier tenslotte voor geleerd en hebben ervaring in de financiële wereld.

Zij kunnen jou uitleggen welke hypotheekvorm het beste past bij jouw situatie.

Hoe belangrijk is hypotheekadvies?

Het is dus niet onverstandig om professioneel hypotheekadvies aan te vragen. Dit biedt meer zekerheid dat jij uiteindelijk niet in de problemen komt omdat je de verkeerde hypotheek hebt gekozen. Ook zijn hypotheekadviseurs op de hoogte van de wet- en regelgeving in Nederland, deze verandert namelijk continu.

Is hypotheekadvies nou echt heel belangrijk? Dat mag jij zelf bepalen. Wij vinden het in ieder geval wel heel verstandig om te doen, het biedt je meer zekerheid en het geeft je inzicht in de juiste wet- en regelgeving. Zo voorkom je problemen, en verminder je de kans om in de schulden te belanden.

Andere interessante nieuwsartikelen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

22 mei 2023 Meer lezen

Kan ik vrijstelling krijgen op overdrachtsbelasting?

Als jij in Nederland een stuk grond of een pand koopt, krijg je te maken met overdrachtsbelasting. Ook als jij bepaalde rechten of aandelen koopt, betaal je overdrachtsbelasting. Overdrachtsbelasting is de belasting die je betaalt bij de overdracht van een woning. Deze bedraagt 2% van de aankoopwaarde. In sommige gevallen betaal je geen overdrachtsbelasting. We vertellen je graag hoe dat zit. Ontdek direct of jij het recht hebt op vrijstelling van de overdrachtsbelasting.

22 mei 2023 Meer lezen

Hypotheek Idee Winschoten
Oldambtplein 7
9671 PP Winschoten

Hypotheek Idee Groningen
Verl. Hereweg 174
9722 AM Groningen

Hypotheek Idee Assen
Jan Fabriciusstraat 7
9401BC Assen

Back to top