Hypotheken

U ben toe aan een nieuwe hypotheek of zich aan het oriënteren op een nieuwe hypotheek.

Wilt u de mogelijkheden bekijken wat betreft uw ideale hypotheek? Dan kunt u contact opnemen met een van onze adviseurs voor een vrijblijvend en gratis adviesgesprek.

De adviseur legt u alles uit betreffende de hypotheek berekening, regels en wetten. Kortom wij bieden u een heldere kijk op hypotheken en alles wat er bij komt kijken.

Wij zorgen dat we de meest voordelige vorm voor u vinden!

Bij een aflossingsvrije hypotheek wordt tijdens de looptijd niets afgelost. Er wordt alleen maar rente betaald. Bij deze hypotheekvorm is het dus niet verplicht om tijdens de looptijd aflossingen te doen of vermogen op te bouwen in een polis. 

Het is wel mogelijk om vrijwillig aflossingen te doen op deze hypotheekvorm. Meestal is het toegestaan om bijvoorbeeld 10% van de oorspronkelijke hypotheeksom per kalenderjaar af te lossen. Hoeveel procent boetevrij mag worden afgelost verschilt per bank. Op het moment dat er meer dan het toegestane boetevrije percentage in een kalenderjaar wordt afgelost zal de bank een boeterente in rekening brengen. 

De maandlasten voor een aflossingsvrije hypotheek bestaan dus alleen uit rente. Een gevaar hiervan is dat woningeigenaren helemaal niets aflossen gedurende de looptijd en er een restschuld zal optreden bij verkoop van de woning. Daarom is een aflossingsvrije hypotheek alleen nog maar toegestaan voor mensen die voor 2013 al een aflossingsvrije hypotheek hadden. Zo wil de wetgever ook voorkomen dat mensen onbeperkt van de hypotheekrenteaftrek genieten. 

Een aflossingsvrije hypotheek kan vooral interessant zijn voor mensen in of nabij hun pensionering. Indien er genoeg overwaarde aanwezig is en deze mensen reeds een aflossingsvrije hypotheek van voor 2013 hebben, kan ervoor worden gekozen deze constructie te handhaven gezien het inkomen bij pensionering vaak afneemt. Op deze manier heeft deze groep de goedkoopste woonlasten. 

Bij een annuïteitenhypotheek is het maandbedrag gelijkblijvend. Het maandbedrag bestaat uit een samenstelling van rente en aflossing. Zolang de rente gelijk blijft, blijft ook de bruto maandlast gelijk. Per maand verandert echter wel de samenstelling rente en aflossing. Elke volgende maand wordt er iets minder rente betaald en wordt dit aangevuld met iets meer aflossing zodat het totale maandbedrag gelijk blijft.  

Hypotheekrente (mits de hypotheek gebruikt is voor de eigen woning) is fiscaal aftrekbaar. Aflossing is niet fiscaal aftrekbaar. Omdat er gedurende de looptijd van een annuïteitenhypotheek steeds minder rente en steeds meer aflossing wordt betaald, zal dus de belastingteruggaaf steeds kleiner worden. Zolang de rente gelijk blijft zal dus het bruto maandbedrag gelijk blijven, maar het netto maandbedrag zal elke maand iets toenemen omdat de belastingteruggaaf elke maand iets kleiner wordt. 

De annuïteitenhypotheek is vooral geschikt voor starters en mensen die in de toekomst een inkomstengroei verwachten. Dit omdat de aanvangslasten relatief laag zijn omdat in het begin er nog sprake is van een hoge teruggaaf van de hypotheekrente. Tevens is de annuïteitenhypotheek (vooral voor starters) nog een van de enige hypotheekvormen welke fiscaal zijn toegestaan. 
Annuïteit = Aflossing + rente over de restschuld. Annuïteit blijft tijdens de looptijd gelijk.
Vuistregel is dat op ongeveer de helft van de looptijd een derde van de lening is afgelost. Op twee derde van de looptijd is ongeveer de helft van de looptijd afgelost. Daarna gaat de aflossing heel snel. 

Bij de lineaire hypotheek wordt er elke maand een vast bedrag afgelost. Per maand wordt vervolgens rente berekend over het nog openstaande hypotheekbedrag. 

Het bedrag dat wordt afgelost elke maand is afhankelijk van de hoogte van de hypotheek. 
Voorbeeld:
Stel je sluit een lineaire hypotheek van €100.000,- af. De hypotheek moet worden afgelost in 30 jaar (360 maanden). De maandelijkse aflossing is als volgt te berekenen: €100.000 / 360 = €277,78 aflossing per maand. Per maand moet er ook rente betaald worden over de nog openstaande hypotheekschuld. In maand 1 bedraagt de rente (bij een rentepercentage van 5%) €100.000,- x 0,05 / 12 maanden = €416,67 rente. 

Aan het einde van de looptijd, bijvoorbeeld in maand 350 is er al 350 x €277,78 = €97.223,- afgelost. Er hoeft dus nog maar over €2.777,- rente betaald te worden. €2.777,- x 0,05 / 12 maanden = €11,57 rente. De totale maandlast in maand 350 bedraagt dus €277,78 aflossing + €11,57 rente = €289,35

Zowel de hypotheekschuld alsook de maandlast wordt dus elke maand een stukje lager. Dit maakt de lineaire hypotheek vooral geschikt voor mensen die in de toekomst een daling van het inkomen verwachten. Nu is het nog mogelijk de hoge beginlasten van de lineaire hypotheek te dragen en op termijn worden de lasten lager. Ook is het zo dat er elke maand minder rente wordt betaald dus ook de rente teruggaaf elke maand iets kleiner wordt. Naast de annuïteitenhypotheek is de lineaire hypotheek de enige vorm waarbij starters in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek.

Hypotheek Idee is onafhankelijk

Onze persoonlijke insteek leidt tot een gedegen advies

Verzekeren

Hypotheek Idee werkt samen met een ruime selectie aan verzekeraars, hierdoor profiteert u altijd van een voordelige premie en uitstekende voorwaarden. Ons kantoor is uw aanspreekpunt mocht u zich op een verzekering moeten beroepen.

Hypotheek Idee is volledig onafhankelijk en heeft geen onderlinge afspraken met verzekeringsmaatschappijen of banken. We kunnen daardoor volledig objectief alle aanbieders vergelijken. Zo kunt u er gerust op zijn dat de verzekeringen die u via Hypotheek Idee afsluit, daadwerkelijk de meest gunstige verzekeringen zijn voor u.

Een greep uit onze verzekeringen

Opstalverzekering

Inboedelverzekering

Aanspakelijkheidsverzekering

Rechtsbijstanderzekering

Autoverzekering

Overlijdensrisicoverzekering

Reisverzekering

Verzenden via WhatsApp
Scroll naar top